Atentati kundër historisë në Selanik

13 Gusht 2023, 21:40Kulturë TEMA

Atentati kundër historisë në Selanik

(Me rastin e 90 vjetorit të vrasjes së Hasan Prishtinës, sipas fakteve të reja arkivore)

Nga Dr. Luan Zyka

E hënë ishte edhe atëhere, dhe 14 gusht, por para 90 vjetësh...

Atë mesditë të nxehtë të 14 gushtit 1933, rreth orës 14,15, një zotni po ecte me ritëm të ngadaltë përgjatë rrugës “Tsimiski” të Selanikut, që gëlonte nga gjallëria e kalimtarëve, tramvajit dhe makinave të ndryshme.

Zotnia me barsolinë, veshur më një kostum gri dhe një bastun ngjyrë argjendi në dorë, dukej se kishte dalë për shëtitjen e zakonshme pas ngrënies së drekës në hotelin “Ariston” ku banonte prej disa ditësh.

Pas një itinerari të gjatë dhe plot peripeci nëpër Turqi, Rumani, Austri dhe Bullgari, emigranti i vjetër politik, i kthyer në qytetin e tij të shkollimit, ndoshta shikonte me melankoli zhvillimet e reja të qytetit grek, duke pasur në mendje dhimbën e kujtimeve të atdheut të tij, që nuk po hynte akoma në udhën e zhvillimit perëndimor.

Teksa kishte arritur në kryqëzmin e rrugëvë Tsimiski dhe Vogkatsiko, rrjedhën e hamëndsive të tij do ta ndërprisnin plumbat e ardhur pas shpine, lëshuar prej revoles së një personi të bëshëm.

Zotnia me borsalino i gjendur në befasi, kthehet paksa nga vrasësi, dhe duke u përkulur mbi bastun, fut dorën në xhep të nxjerrë revolen e tij, një Smith amerikan me këmbëz të fildishtë dhe veshur në serm.

Por, vrasësi vërsulet me mani shtazarake sipër trupit të përkulur, duke e qëlluar me dy plumba të tjerë në kokë e në gjoks, për të arritur deri në fund qëllimin e tij.

Mbi trotuarin e përgjakur ra duke dhënë frymën e fundit, njëri nga shqiptarët më të famshëm të shekullit të 20-të.

 

“Këtu e vranë Hasan Prishtinën” – do më thoshte emigranti i vjetër shqiptar në Selanik, dardhari Kosta Konopulli, në nëntor të vitit 1981, kur unë sapo kisha arritur atje për studime në Universitetin “Aristotel”.

 

Kush ishte dhe çfarë ideologji kombëtare përfaqsonte Hasan Prishtina ?

Po kush ishte zotnia fisnik që e vranë në rrugën Tsimski të Selanikut?

Ishte e rastësishme vrasja e një njeriu pa pasur më parë asnjë incident debati apo konflikti, në rrugën kryesore të Selanikut kozmopolit, nyjes ballkanike të politikës, biznesit, korrupsionit por edhe labirintheve të shërbimeve të fshehta ?

Prokurori i gjykatës së Selanikut Eksarhopulos, më datën 23 shkurt 1934, deklaronte në sallën e gjyqit, me emocion jo të zakonshëm për një jurist, gjatë leximit të aktakuzës ndaj vrasësit të Hasan Prishtinës:

“Unë, tha prokurori, nuk jam këtu të vlersoj personalitetin e Hasan Prishtinës, por dua të deklaroj se Hasan Prishtina ishte një patriot i madh shqiptar, që punoi dhe luftoi për lirinë dhe mbrothësinë e atdheut të tij, dhe që rrethanat e sollën të ishte jashtë atdheut të vet”

 

Hasan Prishtina ndoshta mban rekordin në historinë shqiptare, ku për shkak të veprimtarisë së tij politike, është dënuar gjashtë herë me vdekje; nga xhonturqit, nga Esat Pasha, nga Serbia dhe tre herë nga qeveria e Ahmet Zogut.

Hasan Prishina lindi në Vushtrri të Kosovës, në 27 shtatot të viti 1873. Deri në vitin 1908 është quajtur Hasan Berisha-Polaci, diku tjetër Hasan Vuçitërni, kurse prej kohës kur zgjidhet deputet i Prishtinë në parlamnetin otoman,  Hasan Prishtina. Edhe pse ka letra të viteve 1920, të nënshkruajtura me dorën e tij si Hasan Vuçiterni.

Mësimet e para i kreu në vendlindje, të mesmen në Selanik dhe studimet e larta në Fakultetin e Drejtësisë në Stamboll.

Gjatë shkollimit fitoi kulturë të gjerë, ku përveç turqishtes mësoi gjuhë të huaja si frëngjisht, greqisht dhe arabisht, si edhe u brumos me ide përparimtare evropiane.

Në kryeqytetin otoman krijoi lidhje të ngushta me bashkatdhetarët e tij dhe u njoh me veprat e tyre epokale si të  Sami dhe Naim Frashërit, Pashko Vasës, Hoxhë Tahsinit, etj, si dhe do të njihet me veprat e iluministëve francezë: Volterit, Monteskie, Zhan Zhak Rusos, etj.

Fillimisht ai punoi në administratën qendrore në Stamboll, ku arriti postin e

Kryekonsullit të shtetit, dhe njohu mekanizmat e ndërtimit dhe funksionimin e administratës shtetërore. Janë për tu admiruar stili dhe gjuha e përzgjeshur që përdori Hasan Prishtinë në komunikimin e tij si oratorik, ashtu edhe në fjalën e shkruajtur.

Ai u zgjodh tre herë deputet i shqiptarëve nga Prishtina (1908 - 1912) në parlamentin

Osman, ku u dallua si deputeti shqiptar më aktiv në mbrojtjen e të drejtave të shqiptarëve edhe të popujve të tjerë pa të drejta veçanërisht kundër politikës shtypëse antishqiptare të xhonturqve.

Një ditë pas fjalimit historik të Hasan Prishtinës në Parlamentin Otoman më 11 janar 1912, me nismën e Ismail Qemalit u mbajt “Takimi i Taksimit”, ku morën pjesë Ismail Qemali Hasan Prishtina Esad Toptani Myfid Libohova, Syrja Vlora, Aziz Vrioni, të cilët  dhanë betimi për organizimin e Kryengritjes gjithëshqiptare për autonominë e gjithë Shqipërisë.

Disa ditë më pas, duke parë përkeqsimin e gjëndjes së popujve të perandorisë otomane, 5 depute të parlamenti turk i kërkuan takim stulltanit. Në mes tyre edhe Hasan Prishtina. Të nesërmen, gazeta “Tanin” e Xhonturqëve shkruante “Hasan begu nga Vulçitirni, deputet i Prishtinë, filloi me na kërcënue përpara sulltanit”.

Pasi mori detyrën, ai shkoi në Kosovën e tij për organizimin e Kryengritjes së përgjithsme kundër Perandorisë Osmane

Më 5 maj 1912, Hasani, ashtu siç kishte paralajmëruar, doli në Drenicë ku

iu drejtuar krerëve të tubuar atje i shpalli luftë Turqisë, sepse: " Më mirë një pushkë në male se një thes fjalë në Parlament".  Dhe “Në vend të një kulltuku me turp në Stamboll, preferova kryengritjen me nder në malet e Kosovës”

Ishte Kryengritja e Përgjithshme e shqiptarëve dhe të Kosovës kryesisht, që i dha goditjen vdekjeprurëse ngrehinës së sëmurë otomane në Ballkan.

Ideali i Hasan Prishtinës ishte çlirimi i Kosovës dhe bashkimi i kombit shqiptar. Ai ishte i papajtueshëmme çdo ide përçarëse, veri-jug, toskë e gegë. Në një fjalim në Parlamentin shqiptar, më 1921, ai deklaroi: “Unë nuk jam as tosk, as geg, por jam shqiptar”.

Kjo ishte moto e jetës së tij në gjithë veprimtarinë politike, organizative, diplomatike kulturore dhe luftarake nga të gjitha pozicionet ku e çoi fati i luftëtarit të përjetshëm.

Hasan Prishtina, ishte i fundmi i mbetur nga krijuesit e Shqipërisë dhe në vizionin e tij, të formuar e mbrujtur në mitrën e sapo formuar të kombit shqiptar nuk mund të kishte tjetër hapësirë se sa ajo e bashkimit të shqiptarëve në një shtet. Ashtu, si pak a shumë ndodhi me popujt e tjerë ballkanik, ku edhe ata nuk ishin krejt të plotësuar nga kaosi etniko-territorial ballakanik. Por Shqipëria e Konferencës së Londrës të vitit 1913 nuk ishte ajo për të cilën Hasan Prishtina ishte ngritur edhe kundër Perandorisë Otomane. Për më tepër vendilndja e tij dhe toka për të cilën luftoi me armë në dorë, Kosova, ishte lënë jashtë trungut mëmë.

Ky ishte dhe mbeti gjithë jetën vizioni dhe kredua e tij politike. Ai mendonte se Shqipëria pa Kosovën nuk mund të ishte shtet normal që mund të mbijetonte.

Hasan Prishtina, për shumë vite, bashkëpunoi me të gjitha forcat dhe vendet që mund ti shërbenin realizimit të qëllimit të tij. Përveç Serbisë. Sa edhe historiani serb Milosav Jeliç shkruan në librin e tij  “Albanija”  më 1933, “Këtë njeri, ne serbët, duhet ta kishim bërë për vete”.

Por koha gjeopolitike nuk punonte për shqiptarët. Dhe Hasan Prishtina e kuptoi këtë edhe kur kërkesës së tij për të mbështetur pavarsinë e Shqipërisë, konsulli anglez në Shkup iu përgjigj “Mbretëria e Bashkuar nuk ka interes të merret me këtë çëshje”.

Por një prijës popullor si ai, luftëtar i së drejtës dhe vetvendosjes së popujve, kishe besim të patundur tek të drejtat natyrore të çdo kombi për mvetësi.

Por nuk mendonin kështu prijsat lokalë shqiptarë me frymë orientale dhe despotike. Atyre u mjaftonte që të kishin nën hyqëm një fshat e të kishin titullin bej, pasha etj. Dhe për të arritur këtë qëllim ishin të gatshëm të shërbenin edhe djallit vetë. Shqipëria e katandisur një thelë nga Konferenca e Londrës ishte tamam kostumi që i shkonte për shtat Esad Pashës, Ahmet Zogut e përkrahësve të tyre.

Apo ndoshta këta e nuhatën se kaq ishin fuqitë e shqiptarëve dhe në fillim duhej ndërtuar kjo pjesë Shqipëri dhe në të ardhmen shikojmë e bëjmë, ata vetë, apo brezat e ardhshëm...

Të dy palët i mbetën besnikë deri në fund pikpamjeve të tyre. Me një ndryshim: Lokalistët ofiqarë ishin gati të jepnin çdo gjë, dhe të bashkpunonin me çdo shtet tjetër me kusht që ata  vet; mos të humbnin kolltukun e pushtetit.

Ndërsa Hasan Prishina gjatë gjithë jetës së tij, dëshmoi se ai do të mbështetej tek çdo shtet që do ndihmonte në realizimin e qëllimit të tij etnik.

Kështu veproi sapo u formuaa shteti shqiptar si deputet, ministër, kryeministër apo i emigrant politik nëpër Europë duke vazhduar misionin e tij me të gjitha mënyrat e mundshme.

Deri sa e gjetën plumbat vrasësë që vërtetuan profecinë e tij kur u kishte thënë bashkluftëtarëve të ngushtë “herët a vonë, mu, ty Gurakuq, dhe ty Bajram beg ka me na vra dora e Ahmet Zogut”. Vrasjet janë dëshmuar, ndërsa vrasësi apo vrasësit mbeten për tu vërtetuar plotësisht.

 

Vijon nesër...

-        Sfondi politik i kohës së vrasjes së Hasan Prishtinës

-        Cili ishte raporti i Hasan Prishtinës më Greqinë dhe ish-deputetët grekë, kolegët e tij,  në parlamentin otoman në vitet 1908 -1912 ?

-        Kush ishte, apo ishin të interesuar për vrasjen e Hasan Prishtinës?

-        Kush ishte ekzekutori Ibrahim Çelo, “patrioti”  që nuk dinte mirë të fliste shqip, dhe cili fati i tij i mëtejshëm?

-        Cili ishte monitoruesi i vrasjes së Hasan Prishtinës dhe një nga agjentët shqiptarë (apo edhe të shërbimeve të tjera) më i zhdërvjellët që më vonë u bë deputet i parlamentit shqiptar ?

-        Cili ishte roli i kryekonsullit Jusuffati,  i Sekretarit të Konsullatës Remzi Çelo, dhëndrit të ardhshëm të Mehdi Frashërit, si edhe i kafasit të Konsullatës në vrasjen e Hasan Prishitnës?

-        Hasan Prishtina figurë e së shkuarës apo dishepull i një të drejte kombëtare që u realizua më 1999 ?

 

17 Komente

 1. G
  Gole

  Thuhet që nuk kishte paguar si duhej personin që do vriste Ahmet Zogun ,dhe ky e vrau.. Duhet sqaruar se po qe se është vrarë për këtë motiv,emri i tij i mirë dhe figura e tij në histori njollosen keq!

  1. B
   Buda

   Nuk mund te thuash "thuhet", por flietet me dokumente dhe dokumentet qe ti nuk do t'i kerkosh kurre flasin per vrasjen e nje aptriotit mbarekombetar shqiptar nga agjenturat sekrete te mbreterive shqiptare e jugosllave kunder bashkimit te trojeve shqiptare, sic i donte dhe luftoi deri sa u vra politikani i ndershem Hasan Prishtina.

  2. a
   astrit

   Shkrim interesant por dokument nuk pashe e nuk lexova!

   1. s
    sulltan Mehmeti

    Haha ,,dhee deputet ne parlamentin osman ,,,,patriot u be kur ngordhi p .osmane ,,,ne taksim bashk me ismail beg vloren dhe syrja vloren u betuan me doren mbi kuran ,,,pse se thua ,,,,kosta konopulo grek ,,jo shqiptar ,,,,

    1. b
     ben

     O koqe, do lexosh ne vazhdimin e ketij artikulli se cfare marrdheniesh pati ai me "deputetet greke te parlamentit osman", pra deputete ka patur nga te gjitha anet e Perandorise osmane, perfshi edhe greket e tu.

    2. U
     Universi shpresa ime

     Shëmbull. Për çdo shqiptar

     1. P
      Poseidon

      KUSH PO E DIN TAMAM SE CDUHEJ BERE AHERE.........VERTETE DUHEJ TE KRIJOHEJ SHQIPERIA VETEM ME MYSLIMANET?....APO MOS NDOSHTA DUHEJ PRITUR NJE RAST TJETER? PASOJAT JANE QE EDHE PAS QIND E CA VJET SHQIPERIA QUHET SHTETI I SHQIPETAREVE ....PO GREQIA QE JU E QUANI SHTET I GREKEVE DHE GJITHE BALLKANI.?......... BALLKANI ESHTE SHQIPETAR ME KOLONI TE VOGLA SLLAVE APO ARABE NE GREQI.........ASHTU SIC NDAHET DHE SHQIPERIA NE LABERI ,MALESI MYZEQE ETJ DHE BALLKANI NDAHET NE SHTETE POR QE BAZEN E KANE SHQIPETARE......POR JANE ORTODOKSE DHE NUK E KUPTONI APO NUK DONI????

      1. P
       Poseidon

       KUSH PO E DIN TAMAM SE CDUHEJ BERE AHERE.........VERTETE DUHEJ TE KRIJOHEJ SHQIPERIA VETEM ME MYSLIMANET?....APO MOS NDOSHTA DUHEJ PRITUR NJE RAST TJETER? PASOJAT JANE QE EDHE PAS QIND E CA VJET SHQIPERIA QUHET SHTETI I SHQIPETAREVE ....PO GREQIA QE JU E QUANI SHTET I GREKEVE DHE GJITHE BALLKANI.?......... BALLKANI ESHTE SHQIPETAR ME KOLONI TE VOGLA SLLAVE APO ARABE NE GREQI.........ASHTU SIC NDAHET DHE SHQIPERIA NE LABERI ,MALESI MYZEQE ETJ DHE BALLKANI NDAHET NE SHTETE POR QE BAZEN E KANE SHQIPETARE......POR JANE ORTODOKSE DHE NUK E KUPTONI APO NUK DONI????

       1. P
        Poseidon

        KUSH PO E DIN TAMAM SE CDUHEJ BERE AHERE.........VERTETE DUHEJ TE KRIJOHEJ SHQIPERIA VETEM ME MYSLIMANET?....APO MOS NDOSHTA DUHEJ PRITUR NJE RAST TJETER? PASOJAT JANE QE EDHE PAS QIND E CA VJET SHQIPERIA QUHET SHTETI I SHQIPETAREVE ....PO GREQIA QE JU E QUANI SHTET I GREKEVE DHE GJITHE BALLKANI.?......... BALLKANI ESHTE SHQIPETAR ME KOLONI TE VOGLA SLLAVE APO ARABE NE GREQI.........ASHTU SIC NDAHET DHE SHQIPERIA NE LABERI ,MALESI MYZEQE ETJ DHE BALLKANI NDAHET NE SHTETE POR QE BAZEN E KANE SHQIPETARE......POR JANE ORTODOKSE DHE NUK E KUPTONI APO NUK DONI????

        1. P
         Poseidon

         KUSH PO E DIN TAMAM SE CDUHEJ BERE AHERE.........VERTETE DUHEJ TE KRIJOHEJ SHQIPERIA VETEM ME MYSLIMANET?....APO MOS NDOSHTA DUHEJ PRITUR NJE RAST TJETER? PASOJAT JANE QE EDHE PAS QIND E CA VJET SHQIPERIA QUHET SHTETI I SHQIPETAREVE ....PO GREQIA QE JU E QUANI SHTET I GREKEVE DHE GJITHE BALLKANI.?......... BALLKANI ESHTE SHQIPETAR ME KOLONI TE VOGLA SLLAVE APO ARABE NE GREQI.........ASHTU SIC NDAHET DHE SHQIPERIA NE LABERI ,MALESI MYZEQE ETJ DHE BALLKANI NDAHET NE SHTETE POR QE BAZEN E KANE SHQIPETARE......POR JANE ORTODOKSE DHE NUK E KUPTONI APO NUK DONI????

         1. S
          Shqiptari nga Kosova

          Dhe sot.?! Sot ne ndertojme monumente per Ahmet Zogun qe ,me ndihmen e Serbise permbysi qeverine e Nolit. Ne cilin vend te botes ndodhe kjo gje,ku tradhetarit te kombit i ngrehin monument ,ndersa heronje te kalibrit H. Prishtina lihen ne harrese.? Jemi nje komb me probleme te medha. Kemi nje semundje 2000 vjeçare brenda vetes sone. A ka kush qe e sheron kete semundje qe na eshte kthyer ne gen.?!?!?!

          1. D
           Dardan

           Sa herë që do të flitet për vdekjen e patriotit Hasan Prishtina, po aq herë do të përkujtohet kredoja e tij politike, “Deri në vdekje”: “Unë kam një rrugë të caktueme para mejet: atë ka shkelë dhe atë do të shkeli deri në vdekje– rrugën e indipende-ncës ma të plotë të tanë Shqipnis!… Nderin t’em si njeri e si shqiptar e çmoj, e tham me kreni, nuk e le të përlyhet me llumin e shpifjeve. Mue n’iden teme patriotike nuk ka mujtë e as nuk do të muej me më shtrue ari i të tanë botës, po as mënia e të tanë anmiqvet! Ka me më shtrue vetëm vdekja!37) Deri ditën e botimit të kësaj deklarate në gazetën “Ora e Shqipnisë”, dt. 22 maj 1928, Kryetari i Republikës dhe Kryeministri i Shqipërisë Ahmet Zogu kishte dërguar për t’i bërë atentat Hasan Prishtinës në Vjenë, së paku katër atentatorë, emrat e të cilëve tashmë janë zbardhur: Pjetër Kallmeti (nëntor 1927), Ibrahim Lika-Lisi (janar 1928), Hasan Sedi (shkurt 1928), Ibrahim Tabaku (prill 1928).

           1. P
            Pensionisti i Porcelanit

            Ka ardhur koha e pasuesve te agjentit te Serbise dhe diktatorit Ahmet Zogu: njeri i sjell eshtrat dhe ngre permendore ne mes te Tiranes e Burrelit, tjetri e ringjall ne kullen e sahatit ne mes te Vlores.

           2. K
            Kastriot

            Një nga patriotët më të arsimuar dhe që nuk pajtohej me mbetjen e gjysmës së Shqipërisë nën thundrën armiqësore të fqinjëve antishqiptar! Prandaj e vranë! Edhe sot ka politikanë që për 1 laptop e japin Shqipërinë!

            1. L
             L .Voci

             Shkrim i mbeshtetur ne fakte reale e dokumenta arkivore. Ngre lart vlerat e nje iluministi te shquar shqiptar, qe i sherbeu kombit ne lufte kunder armiqve . Faleminderit shout e minut tone.

             1. F
              Flamuri

              Bravo autorit Luan Zyka me kete shkrim historik! Ashtu eshte vertet sic shkruan autori: "Hasan Prishtina, ishte i fundmi i mbetur nga krijuesit e Shqipërisë dhe në vizionin e tij, të formuar e mbrujtur në mitrën e sapo formuar të kombit shqiptar nuk mund të kishte tjetër hapësirë se sa ajo e bashkimit të shqiptarëve në një shtet. Ashtu, si pak a shumë ndodhi me popujt e tjerë ballkanik, ku edhe ata nuk ishin krejt të plotësuar nga kaosi etniko-territorial ballakanik. Por Shqipëria e Konferencës së Londrës të vitit 1913 nuk ishte ajo për të cilën Hasan Prishtina ishte ngritur edhe kundër Perandorisë Otomane. Për më tepër vendilndja e tij dhe toka për të cilën luftoi me armë në dorë, Kosova, ishte lënë jashtë trungut mëmë."

              1. M
               Martin

               Sipas dokumenteve: gazeta ”Maqedonia e Re”, 14 gusht 1933; ”Gazeta Shqiptare”, nr. 3977, 2 shtator 2007, suplementi ”Milosao”, vrasja e Hasan Prishrtines u krye në orën 2 pas dreke, të datës 13 gusht 1933. Në lajmin e vrasjes së Hasan Prishtinës, gazeta greke “Maqedonia e Re”, datë 14 gusht 1933, shkroi: “Një tjetër vrasje që u bë në rrugën Çimisqi, tronditi Selanikun. Politikani shqiptar Hasan Prishtina u vra në qoshen Çimisqi në Vogaxhiku, përpara bakallhanes “IVI”. Shqiptari Ibrahim Çelo, 38 vjeç, i papunë, qëlloi pesë herë ish-kryeministrin shqiptar Hasan Bej Prishtina... Vrasësi [Ibrahim Çelo] u shpreh se akti i tij u dedikohet motiveve politike. Ndërkaq pretendoi se ish-kryeministri i atdheut të tij, ishte komit dhe bashkëpunonte me komitetin bullgaro-maqedonas me qëllim që të vrisnin mbretin e Shqipërisë, Ahmet Zogu.”

               Lini një Përgjigje