Një thesar i vërtet nën det: zbulimet befasuese në Kolumbi

7 Qershor 2022, 21:40Kulturë TEMA

Një thesar i vërtet nën det: zbulimet befasuese në Kolumbi

Oficerët e marinës kolumbiane që mbikëqyrën vendin e mbytjes së një galere në San Jose kanë zbuluar dy anije të tjera të fundosura prej kohësh aty pranë, tha të hënën presidenti kolumbian Ivan Duque.

Galera e San Jose, për të cilën historianët besojnë se mbante thesare me vlerë miliarda dollarë sot, u mbyt në 1708 pranë qytetit port kolumbian të Kartagjenës. Rikuperimi i mundshëm i anijes së fundosur ka qenë objekt i padive për dekada.

Një nëndetëse e telekomanduar që u zhyt në një thellësi prej 900 metrash zbuloi pamjet e reja të anijes së fundosur, thanë Duque dhe oficerët e marinës në një mesazh video.

Nëndetësja zbuloi dy anije të tjera të fundosura në afërsi – një anije koloniale dhe një skunë që besohet të jetë nga e njëjta periudhë historike, Lufta Kolumbiane e Pavarësisë nga Spanja, rreth 200 vjet më parë.

“Tani kemi dy zbulime të reja në të njëjtën zonë, të cilat përfaqësojnë mundësi të reja për kërkime arkeologjike. Kështu që puna sapo ka filluar,” tha Admirali Gabriel Perez.

Pamjet e reja nga San Jose deri më tani kanë dhënë pasqyrën më të mirë të thesarit që mbante kjo galerë. Janë regjistruar shufra ari, monedha ari, topa të prodhuara në Sevilje në vitin 1655 dhe enë porcelani të paprekura.

“Ideja është që të mbledhim të gjitha këto dhe të krijojmë një mekanizëm të qëndrueshëm financiar për kërkimet e ardhshme. Në këtë mënyrë, ne do të mbrojmë thesarin, trashëgiminë e San Jose Galit,” tha Presidenti Ivan Duque.Lini një Përgjigje