Ku renditet Shqipëria? – Publikohet lista me 163 vendet më paqësore në botë!

18 Mars 2023, 10:37Lifestyle TEMA

Ku renditet Shqipëria? – Publikohet lista me 163 vendet më

Islanda është përsëri kombi më paqësor në botë, e ndjekur nga Zelanda e Re, Irlanda dhe Danimarka. Ajo ka ruajtur vendin e saj si një vend me një nivel të vogël të dhunës në nivel global dhe që nga viti 2008, ka qenë numri një çdo vit.

Çfarë është Indeksi Global i Paqes (GPI)?

Instituti për Ekonominë dhe Paqen (IEP) krijon Indeksin Global të Paqes (GPI), i cili është mënyra më e mirë për të matur se sa paqësore është bota. Ky raport është vështrimi më i thellë, i mbështetur nga të dhënat mbi tendencat e paqes, vlerën e tyre ekonomike dhe mënyrën se si t’i bëjmë shoqëritë më paqësore. Indeksi Global i Paqes përfshin 99.7% të popullsisë së botës dhe bazohet në 23 tregues cilësorë dhe sasiorë nga burime shumë të besueshme. Ai mat gjendjen e paqes në tre fusha:

-Niveli i sigurisë së shoqërisë,

-Niveli i konflikteve të vazhdueshme të brendshme dhe ndërkombëtare,

-Sa janë militarizuar.

Fakte rreth Indeksit Global të Paqes:

Në vitin 2022, niveli mesatar i paqes në mbarë botën ra me 0.03%.

Që nga viti 2008, sasia mesatare e paqes në botë është ulur me 3.2%.

Vendi më paqësor i Oqeanisë është Zelanda e Re.

Katari është kombi më paqësor në Lindjen e Mesme dhe Uruguai është kombi më paqësor në Amerikën e Jugut.

Gjatë vitit të kaluar, trazirat civile, protestat e dhunshme dhe paqëndrueshmëria politike janë shtuar në Shtetet e Bashkuara. Kjo e ka bërë vendin më pak të qetë.

Cilat janë 5 vendet më paqësore në botë?

1-Islanda (1.107)

Islanda është një vend më pak i populluar dhe i bukur në botë. Megjithatë, është vendi ku njerëzit jetojnë jetën më paqësore. Këtë ia detyron shumë gjërave që kontribuojnë në lumturinë e popullit të saj.

2-Zelanda e Re (1.269)

Zelanda e Re, një komb i vogël ishull, është vendi i dytë më paqësor në botë. Për më tepër, është një nga kombet më të sigurta dhe më pak të korruptuara në botë, duke kontribuar ndjeshëm në paqen e tij.

3-Irlandë (1,288 )

Lufta e Irlandës për liri nga Britania zgjati 800 vjet dhe nuk ishte gjithmonë paqësore. Por kur vendi më në fund u çlirua nga sundimi britanik në fillim të shekullit të 20-të, ai u bë një model për ndryshim.

4-Danimarka (1.296)

Danimarka ishte e dyta për pesë vjet radhazi, nga viti 2011 deri në vitin 2016. Nga viti 2017 deri në 2020, ishte numri pesë, dhe vitin e kaluar, ishte numri tre. Tani në vendin e katërt, këto ndryshime të vogla në renditje tregojnë se mbretëria po ecën mirë.

5-Austri (1.300)

Austria, ky vend pa dalje në det me mbi 9 milionë banorë, një anëtare relativisht e re e BE-së dhe anëtare jo-NATO, kënaqet duke punuar drejt paqes mes kundërshtarëve politikë dhe duke u hapur ndaj llojeve të reja të bashkëpunimit me fqinjët e saj.

Shqipëria shfaqet e 41-ta në listë me një indeks global të paqes prej 1.761. Raporti i Indeksit Global të Paqes (GPI) është i vetmi vlerësim statistikor që rendit 163 shtete të pavarura sipas paqes së tyre. 23 treguesit, secili i grupuar ose i standardizuar në një shkallë nga 1 deri në 5, përdoren për të vlerësuar 163 vendet që përbëjnë pothuajse 99% të popullsisë së botës.(Edel Strazimiri)

1 Komente

  1. K
    Kurjozi

    Jam kurioz te di se cilat vende jane anetare te grupimit, jo-NATO, ku bëkërka pjese Austria , ku i ka zyrat dhe kush e drejton kete organizate. Hahaha.....!

    Lini një Përgjigje