Air Show në tokën e shqiponjave

26 Korrik 2022, 09:20Turizëm Nga Engjëll Serjani

Air Show në tokën e shqiponjave

Falë ngjarjes së ndodhur nga data 19 deri më 24 korrik të kaluar, në aeroportin e Gjirokastrës, autoriteti shqiptar i aviacionit civil lëshoi ​​certifikatën e regjistrimit të aerodromit shqiptar, i cili zyrtarisht u rihap për fluturimet e brendshme dhe për aktivitetet sportive aeronautike.

Veprimtaria sportive e organizuar nga Shoqata Sportive PST (Tandem Sports Parachuting), e drejtuar nga veterani i parashutizmit italian Walther Idra dhe i mbështetur nga kryetari i bashkisë Flamur Golemi, nga Federata Aeronautike e Sporteve Aeronautike Shqiptare, drejtuar nga Renis Tershana dhe në Forumin e aeroportit të Gjirokastrës i koordinuar nga Konsulli i Nderit i Italisë në Gjirokastër Teodor Bilushi, i ka dhënë jetë të re kësaj piste të vjetër të inauguruar më 11 qershor 1929 me linjën Tiranë - Gjirokastër - Tiranë.

Në vitet 30/40 ky aeroport kishte funksion të dyfishtë civil dhe ushtarak me kompaninë “Ala Littoria”. Linjat kryesore të asaj periudhe ishin Tiranë - Vlorë - Gjirokastër - Tiranë dhe Tiranë - Korçë - Gjirokastër - Tiranë dhe drejt Italisë me linjën Gjirokastër - Brindizi.

Ky lloj transporti zgjati deri në fund të Luftës së Dytë Botërore, pas së cilës, me hyrjen e Shqipërisë në regjimin socialist, shërbimi civil ajror u ndërpre dhe nuk u mendua kurrë për rikthimin e këtij lloji transporti si një domosdoshmëri për zhvillimin ekonomik dhe social të vendit.

Aktiviteti i lëshimit ajror u krye dhe u koordinua nga instruktorë të kualifikuar kombëtarë dhe ndërkombëtarë të parashutistëve: Walther Idra, President i Shoqatës PST, instruktor USPA, 14,000 kërcime, Antonio Guzzo, SEP / MEP / SET Pilot, 1000 orë fluturim 6500 kërcime për ' aktiv, IP / IPS T-AFF-DL, IPE, Rigger, Drejtor i Shkollës së Parashutizmit, Enrico Cosaro, instruktor ENAC, instruktor ushtarak i rënies së lirë dhe operator video, 13,000 kërcime, Pierluigi Fabbiano, instruktor ENAC, instruktor USPA, Ulisse Idra, dy kohë kampion italian në swoop, 1 rekord italian dhe 1 rekord botëror, 11.000 kërcime në meritën e tij, Daniele Garozzo, atlet i departamentit të sporteve të parashutizmit "Folgore Parachute Brigade", 2.300 kërcime në meritë të tij, Mirco Cantori, 932 lëshime, Egestina Levani, 155 nis, parashutistja e parë shqiptare në Itali, vajza e nënkolonelit dhe pilotit të forcave ajrore shqiptare, Kujtim Levani., Antonio Stagni, 1500 nisje për të vepruar vo.

Aeroporti i Gjirokastrës me kodin ICAO LA10 dhe koordinatat 40.0873 ° N 20.1531 ° E është i aksesueshëm për avionët që nuk e kalojnë peshën maksimale prej 5700 kg, për fluturime sportive private dhe kombëtare, nga lindja e diellit deri në perëndim të diellit.

 

AIR SHOW nuk kishte vetëm një qëllim demonstrues, duke ndihmuar në riaktivizimin e fushës ajrore të Gjirokastrës, me Shkollën e Parë të Parashutizmit në Shqipëri, por dëshiron të nxisë aktivitetin e fluturimit për ultralights, duke nisur zhvillimin e Avioturismo në Shqipëri, një sektor i veçantë por që mund të jetë shumë fitimprurëse për ekonominë shqiptare.

Rimëkëmbja e aeroportit historik të Gjirokastrës për ta bërë atë një pol atraksioni brenda të ashtuquajturit aviototurizëm; një mundësi shtesë dhe një element diversifikimi për rivitalizimin turistik të Tokës së Shqiponjave, i cili në të ardhmen mund të përfshijë edhe fluturimet me distanca të shkurtra.

Në një botë ku turizmi dhe transporti ajror nuk kanë qenë kurrë kaq të pandashëm, vëmendje i kushtohet të gjithë atyre njerëzve që vendosin të vizitojnë një destinacion duke udhëtuar vetë ose me aeroplan me qira. Kjo mënyrë e të bërit turizëm është zhvilluar gradualisht gjatë dekadave të fundit në shumë shtete, duke parë një rritje të numrit të pilotëve aktivë si dhe në pistat e disponueshme për të kryer këtë lloj aktiviteti.

Prandaj, duke iu referuar turizmit të aviacionit “të lehtë”, mund të thuhet se ky është një segment interesant, ndonëse i veçantë, potencialisht tërheqës për të gjitha ato destinacione të pajisura me një aeroport të vogël ku zhvillohet kryesisht aviacioni i këtij lloji. Një çështje tjetër ka të bëjë me qëndrueshmërinë e modeleve të biznesit të infrastrukturave të përfshira në këtë fenomen. Aeroportet e aviacionit të përgjithshëm dhe aeroporteve paraqiten si një sistem shërbimi i integruar, ku vlerat e ofruara nuk kanë të bëjnë vetëm me sferën aeronautike, por përfshijnë edhe një sërë shërbimesh turistike-akomoduese.

Këto mundësi përfaqësojnë, për entuziastët, mënyrën e përsosur për të shijuar në bordin e avionëve privatë ose me qira, pamjet e mrekullueshme dhe mrekullitë e territorit, të cilat shpërblejnë pasionin, përulësinë, vetëdisiplinën, durimin, që ju lejon të përballeni me studimin dhe trajnimin kërkues. program, me përditësimet e tij të vazhdueshme, me kalimin e kohës, për të fluturuar një avion për qëllime amatore dhe turistike.

Turizmi ajror është një realitet shumë i rëndësishëm që krijon interesa të konsiderueshme.

1 Komente

  1. Roberto

    KUJDES ! Berisha do gjeje nje tjeter sebep per te thene qe u ulen avionet e droges ne Gjirikaster. :-).

    Lini një Përgjigje