Çfarë nuk shkon me emigrantët në Itali, Gjermani e Francë? – Vendet europiane ku është më e lehtë të zhvendosesh!

21 Mars 2023, 21:50Bota TEMA

Çfarë nuk shkon me emigrantët në Itali, Gjermani e

Lëvizja jashtë vendit është bërë edhe më e lehtë pas pandemisë falë rritjes së punës në distancë. Shumë vende europiane kanë futur vizat nomade dixhitale për të ndihmuar emigrantët me kërkesat për rezidencë dhe taksa. Por lëvizja në një vend tjetër ka ende shumë sfida. Një nga hapat më të rëndësishëm është të gjeni një vendndodhje që i përshtatet stilit të jetesës dhe nevojave tuaja.

InterNations, një komunitet global për njerëzit që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit kryen sondazhe të emigrantëve. Këto mund të ndihmojnë emigrantët e mundshëm të kuptojnë se çfarë të presin nga vende të ndryshme. Duke përdorur të dhënat nga sondazhi i tyre Expat Insider 2022, InterNations ka përpiluar një renditje të destinacioneve më të mira dhe më të këqija për të filluar jetën si emigrant.

Raporti i vitit të kaluar InterNations analizoi 52 destinacione të emigrantëve në mbarë botën dhe i renditi ato sipas cilësisë së jetës për emigrantët. Si pjesë e sondazhit, Indeksi i tyre Expat Essentials zbulon vendndodhjet që e bëjnë më të lehtë jetën jashtë vendit dhe ato që e bëjnë jetën më sfiduese për banorët e huaj. Indeksi përfshinte të dhëna për burokracinë, jetën dixhitale dhe strehimin.

Tre destinacionet kryesore – Bahreini, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Singapori – ofrojnë komunikim të lehtë me mungesën e një pengese gjuhësore, ndërsa paraqesin gjithashtu çështje minimale burokratike. Nga ana tjetër, në vendet në fund të renditjes, emigrantët luftojnë me çështje si gjuha lokale dhe mungesa e dixhitalizimit.

Estonia është vendi më i mirë europian për emigrantët për t’u vendosur

Estonia vjen në vendin e katërt në renditjen InterNations, duke e bërë atë vendin e parë europian. Emigrantët thonë se e kanë të lehtë të fillojnë në vendin e Europës Lindore falë administrimit dhe burokracisë së lehtë. Tetë nga dhjetë nga të anketuarit e panë të lehtë marrjen e vizës krahasuar me një mesatare botërore prej 56 %.

Të huajt kanë pak vështirësi me autoritetet lokale dhe Estonia renditet në krye nga të 52 destinacionet për disponueshmërinë e shërbimeve qeveritare në internet. Pjesëmarrësit e anketës vlerësojnë gjithashtu opsionet e pagesës pa para të Estonisë dhe lehtësinë e vendosjes së internetit me shpejtësi të lartë në shtëpi. Vendi bie në renditjen për gjuhën dhe strehimin, megjithatë, me 61 % që e përshkruajnë gjuhën si të vështirë për t’u mësuar.

Malta i frustron emigrantët me infrastrukturën dhe administratën e dobët dixhitale

Fatkeqësisht, asnjë vend euopian përveç Estonisë nuk hyn në dhjetëshen e parë. Megjithatë, disa vende europiane renditen në dhjetëshen e fundit. Emigrantët në Maltë luftojnë me burokracinë, me vendin që vjen i fundit në mbarë botën për administrim.

Gati tre në pesë emigrantë e kanë të vështirë të merren me autoritetet lokale të Maltës. Malta përfundon në vendin e fundit për lehtësinë e hapjes së një llogarie bankare lokale dhe për pak i shpëton një renditjeje tjetër të 10-tës kur bëhet fjalë për vendosjen e aksesit në internet me shpejtësi të lartë në shtëpi. Në një shënim pozitiv, pothuajse dy të tretat e emigrantëve e kanë të lehtë të jetojnë atje pa folur gjuhën vendase pasi anglishtja përdoret gjerësisht.

Emigrantët e Francës luftojnë me gjuhën dhe administratën

Një nga sfidat më të mëdha për emigrantët në Francë është gjuha, sipas sondazhit të InterNations. Pothuajse dyfishi i numrit të njerëzve që e kishin të vështirë të jetonin në Francë pa folur gjuhën vendase në krahasim me mesataren globale.

Disa sfida të tjera kryesore për emigrantët janë administrimi: më shumë se gjysma thonë se nuk është e lehtë të merreni me autoritetet lokale dhe 32 %  e kanë të vështirë të hapin një llogari bankare lokale. Nga ana tjetër, rreth nëntë në dhjetë emigrantë i vlerësojnë pozitivisht opsionet e pagesave pa para të Francës dhe pranojnë se kanë akses të pakufizuar në shërbimet online, siç janë mediat sociale.

Emigrantët në Itali e urrejnë burokracinë

Pavarësisht se është një destinacion popullor për emigrantët, Italia renditet si një nga vendet më të këqija për fillimin e jetës jashtë vendit. Vendi performoi veçanërisht keq në kategorinë e administratës: mbi dy në tre emigrantë që thonë se është e vështirë të përballesh me burokracinë lokale.

Italia renditet gjithashtu në 10-shen e fundit për lehtësinë e hapjes së një llogarie bankare lokale dhe marrjen e vizës. Rreth dy në pesë nga të anketuarit janë të pakënaqur me disponueshmërinë e shërbimeve administrative në internet dhe 16 % e tjerë kanë vështirësi për të siguruar akses në internet me shpejtësi të lartë në shtëpi.

Gjermania është vendi më i vështirë për të filluar si emigrant

Kur nisin në Gjermani, emigrantët përballen me shumë pengesa frustruese. Vendi përfundon në mesin e 10 të fundit në tre nga katër nënkategoritë: strehimi, jeta dixhitale dhe gjuha. Emigrantët raportojnë se strehimi në Gjermani është edhe i vështirë për t’u përballuar dhe për t’u gjetur. Emigrantët nuk shkojnë shumë më mirë kur bëhet fjalë për gjuhën me 46 % që thonë se është e vështirë të jetosh në Gjermani pa folur gjuhën vendase.

Mungesa e dixhitalizimit të Gjermanisë është një tjetër çështje kryesore dhe 24 % e emigrantëve e kanë të vështirë të kenë akses në internet me shpejtësi të lartë në shtëpi, ndërsa 27 %  janë të frustruar nga mungesa e opsioneve të pagesave pa para. Megjithëse vendi ecën pak më mirë në kategorinë e administratës, 52 % e të anketuarve e kanë ende të vështirë të merren me autoritetet lokale.

Lini një Përgjigje