2000 gra çojnë në gjykatë qeverinë e Zvicrës, por çfarë pretendojnë ato?

29 Mars 2023, 12:19Bota TEMA

2000 gra çojnë në gjykatë qeverinë e Zvicrës,

Më shumë se 2000 gra e kanë çuar qeverinë zviceriane në gjykatë me pretendimin se politika e saj për ndryshimin e klimës po shkel të drejtën e tyre për jetë dhe shëndet.

Kjo ka ardhur pasi temperaturat në Zvicër po rriten më shpejt se mesatarja globale dhe valët e të nxehtit janë gjithnjë e më të shpeshta.

Gratë zvicerane, të cilat e quajnë veten “Klubi i të Moshuarve të Klimës” dhe kanë një moshë mesatare 73 vjeç thonë se ndryshimi i klimës po rrezikon të drejtat e tyre, shëndetin dhe madje edhe jetën e tyre. Provat e tyre që kanë paraqitur në gjykatë përfshijnë të dhënat e tyre mjekësore.

Ata kërkojnë që Gjykata e të Drejtave të Njeriut të urdhërojë Zvicrën të punojë më shumë në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë.

“Kjo është një ngjarje historike,” tha 64-vjeçarja Anne Mahrer, një anëtare e klubit, për agjencinë e lajmeve AFP.

Ajo shtoi se ndryshimet klimatike prekin të moshuarit në mënyrë disproporcionale për shkak të rreziqeve kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes.

Observatori Evropian i Klimës dhe Shëndetit thotë se rritjet e parashikuara të temperaturës mesatare ka të ngjarë të kenë ndikime serioze në shëndetin publik në të gjithë Evropën, veçanërisht tek të moshuarit. Sipas raportit të këtij institucioni, në 20 vitet e fundit, vdekshmëria e lidhur me nxehtësinë tek njerëzit më shumë se 65 vjeç në Evropë është rritur me më shumë se 30%.

Qeveria zvicerane nuk e mohon se ndryshimi i klimës mund të ndikojë në shëndetin e njerëzve, por thotë se nuk mund të lidhet në mënyrë specifike me shëndetin e grave të moshuara.

1 Komente

  1. A
    Arzt

    Sa i suksesshem qe paska qene shpelarja e trurit...

    Lini një Përgjigje