22 mln euro energji në nëntor, KESH blen me çmim 200 euro/megavat

5 Nëntor 2022, 21:40Ekonomia TEMA

22 mln euro energji në nëntor, KESH blen me çmim 200

KESH ka shpenzuar 22 milionë euro këtë muaj për të blerë energji elektrike deri në datën 13 nëntor. Bashkë me faturën e muajve paraardhës, shuma e harxhuar deri tani arrin në 428 milionë euro.

Fatura e blerjes së energjisë elektrike në tregun e huaj është rritur në muajin nëntor. 22.2 milion euro ka paguar KESH këtë muaj për të garantuar rrymë deri në datën 13 nëntor. Për këto blerje janë kryer 3 ankande, ku energjia është blerë me çmim mesatar 200 euro/megavati.

Me këto kontrata, energjia e blerë në treg të huaj këtë vit ka kushtuar deri më tani 428 milion euro.

Por, gjatë kësaj periudhë një pjesë e energjisë është transmetuar edhe nga HEC-et vendase. Kjo ka bërë, që në mungesë të reshjeve niveli i ujit në Fierzë, të arrijë 268 metra, ose 5 metra nën mesataren historike.

Megjithatë kjo fundjavë duket të jetë e mbarë, pasi reshjet pritet të rrisin prurjet në Kaskadën e Drinit, e për të rritet garancia që në ditët e ftohta, rryma të mos mungojë.

Ndërkohë, qeveria dhe KESH po investojnë për energji alternative me impiante diellorë dhe eolikë, dhe po përgatiten të vënë punë dy TEC-e lundruese.

Lini një Përgjigje

Blog Tema