"La flamme verte" një film i ngjashëm me "Njëmijë e një net"

28 Mars 2024, 08:45Kulturë TEMA
"La flamme verte" një film i ngjashëm me

Xhiruar në 2008 në një kështjellë të Kerman, kjo kryevepër e iranianit Mohammad Reza Aslani ka dalë në salla në versionin e restauruar.

Shoku i prodhuar me daljen e saj në gusht të 2021 prej “’L’Echiquier du vent” (1976) film iranian i mallkuar përsërit kontradiktat e nxjerra mrekullisht dyzet vjet më vonë por duke i vënë veshin ekzistencës së një artisti që këtë herë del në plan të parë, Mohamed Reza Aslani, që na kujton kinefilët e vjetër.

Lindur në Racht në 1943 dhe i formuar në Artet Dekorative të Teheranit, ky poet i avant gardës, bashkëkohës i Ahmed Riza Ahmadi (1940-2023) është, si shumë emër i ngatërrueshëm lehtësisht me kinemanë.

Dalë si një produksion eksperimental në format të shkurtër, dhe duke vlerësuar etiketën e kineastit “intelektual” ky film i restauruar më shumë se tridhjetë vjet më vonë plotëson pritshmëritë historike të tij ashtu si sivëllezërit. A.K./TemA

Lini një Përgjigje